Castele în Olanda

Blog

Castele în Olanda

Mi-am amintit că nu am mai scris de mult, așa că am schițat la repezeală acest articol......
La întoarcerea din Islanda am făcut o escală mai lungă în Olanda. Aeroportul Schiphol este unul din cele mai bine conectate noduri aeriene ale Europei, așa că am profitat de ocazie să  mai hoinăresc un pic prin împrejurimi în detrimentul orașului pe care ajunsesem să îl cunosc destul de bine.
În cele două zile petrecute în țara lalelelor am bifat două obiective un pic mai îndepărtate de Amsterdam, pe care din cauza izolării nu reușisem să le vizitez dățile trecute.
Kasteel de Haar
Acest superb edificiu este unul din cele mai spectaculoase obiective ale Olandei. Este situat  în zona orașului Utrecht, în localitatea Haarzuilens. Construcția actuală a fost ridicată la sfârșitul secolului 19, pe locul unui vechi castel medieval, ca urmare a unei finanțări venite din partea familiei Rotschild, mai precis a proprietarei de la acea vreme, Helene de Rotschild. are nu mai puțin de 200 de camere și 30 de băi, din care doar o mică parte sunt accesibile publicului.
Spectaculozitatea castelului vine nu doar din arhitectura sa ce amintește de bisericile catolice, dar și de faptul că este aproape complet înconjurat de apă, atât perimetrul exterior, cât și castelul propriu zis.
Alăturat castelului se întinde un parc imens, extraordinar de bine îngrijit, străbătut de canale pe care se plimbă în tihnă rațe și lebede. Din păcate canalele sunt mai mereu pline de vegetație acvatică, în ciuda folosirii intense a dispozitivelor de curățare speciale.

Interiorul este pe măsura exteriorului. Creație a faimosului arhitect Pierre Cuypers (același care a proiectat Gara Centrală din Amsterdam și Rijkmuseum), aparține unui stil deosebit de încărcat, plin de elemente sculptate din lemn și împodobit cu tapițerii flamande, laolaltă cu obiecte de artă (picturi, sculpturi, armuri, etc) aparținând colecției private a familiei Rotschild.
Cum se ajunge:
Tren de la Amsterdam la Utrecht
Tren de la Utrecht la Vleuten. Atenție: trenul trebuie să fie personal (sprinter), căci în Vleuten nu oprește orice tren. Am făcut greșeala să mă urc într-un Intercity care a trecut în cea mai mare viteză prin Vleuten fără a opri, așa că m-am dat jos la prima stație și am luat din nou un alt tren în direcție inversă.
Din gara din Vleuten să ia un autobuz-omidă către Kasteel de Haar (capăt de linie). Ceva de genul: 
Nu mai țin minte numărul traseului, dar cel sigur trebuie întrebat șoferul pentru a confirma destinația. Autobuzul oprește exact la poarta castelului.
Muiderslot
Este mai puțin spectaculos ca Kasteel de Haar, lucru firesc având în vedere faptul că acesta este mult mai vechi, fiind construit undeva în secolul 14. Ca și primul, este înconjurat de un șanț de apă, menit în trecut să țină departe orice atacator ce ar fi venit dinspre uscat sau dinspre mare.

Cum se ajunge
Tren de la Amsterdam la Weesp
Din gara din Weesp se ia autobuzul până în Muider. Cursele sunt destul de rare (aproximativ una pe oră), așa că planificați-vă timpul în funcție de asta.

No Comments Yet.

Leave a comment